Eind van het jaar 2022 nadert …

Het is volop winter in Letland, de eerste sneeuwstormen zijn alweer geweest. Verwarming brandt, koffie staat naast mij en dus tijd om weer een nieuwsbrief te schrijven!

Eind september was het voor mij de eerste keer om als missionaris en pionier in Letland deel te nemen aan de Pioneer conferentie in Malaga. Deze conferentie werd georganiseerd door Relational Mission waar Christengemeente Elim en de Goudse Familie kerk deel van uit maken. Het was geweldig om samen te zijn met christenen van verschillende nationaliteiten, maar met dezelfde waarden. Voor mij waren de hoogtepunten de momenten waarop we samen tijd konden doorbrengen met delen, bemoedigen en bidden voor en met elkaar. Het was zo’n gezegende tijd met een mix van inspiratie, toerusting en uitdagingen!

Voor de pandemie begonnen we in Ogre met een team van vijf een maandelijkse christelijke bijeenkomst voor Engelssprekende buitenlanders in Letland. In de week na de conferentie heb ik contact gezocht met de andere teamleden met de vraag om deze bijeenkomsten opnieuw te beginnen.
Inmiddels hebben we drie meetings gehad en de volgende is gepland. Ons verlangen is om relaties op te bouwen, ongelovigen te bereiken en discipelen te maken.

Sinds oktober geef ik Engelse les aan mijn buurvrouw, die tevens mijn verhuurster is. Het is leuk om te doen en geeft mij tevens de mogelijkheid om aan mijn Lets te werken. Een aantal vrouwen uit de kerk hebben aangegeven ook graag Engels te willen leren, dus wie weet …

Hans en Jaap, sinds dit jaar de leiders van Mission of Hope Latvia, zijn in november op een voorbereidingsreis geweest. Het plan is om in de week van 5-13 augustus een outreach te houden in Daugavpils. Het is de op één na grootste stad van het land na de hoofdstad Riga. Daugavpils ligt relatief dicht bij Wit-Rusland en Litouwen en ongeveer 120 km van de Letse grens met Rusland. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de stad een overwegend Russischsprekende bevolking, met Letten en Polen als belangrijke minderheden. De volgende voorbereidingsreis staat gepland in week 9 en ik hoop hieraan deel te nemen.

Eind november was daar eindelijk weer een bezoek aan Nederland. Het was zo fijn om familie (helaas niet allemaal ☹) en vrienden weer te zien. Bij zowel Christengemeente Elim als de Goudse familiekerk heb ik een zondagdienst meegemaakt, waarbij ik veel nieuwe gezichten heb gezien. Natuurlijk was er, passend bij de tijd van het jaar, het traditionele Stamppotten buffet georganiseerd waar ik niet alleen heb meegegeten, maar ook een presentatie heb kunnen geven over Leven, Wonen en Werken in Letland. Zoals altijd was het Stamppotten buffet weer uitstekend georganiseerd door het Let’s go team!

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels hebben we met Freedom61 het jaarlijkse Kerstdiner voor de vrouwen gehouden. Het was een tijd van goede gesprekken, heerlijk eten en cadeau’s. Elke vrouw kreeg een tas met o.a. cosmetica, handschoenen en een nieuw testament in zakformaat.

Nog maar een paar weken geleden hielden we een winterkledinginzameling in een plaatselijke kerk en dankzij hun donaties konden de vrouwen nu ook een warme jas en trui uitzoeken!
We zien uit naar mogelijkheden om deze vrouwen het komende jaar beter te bereiken, te dienen en lief te hebben.

Rondom Kerst zullen we als kerk Varda Speks diverse mensen gaan bezoeken met een geschenk, een bemoediging en een gebed. Dit is de eerste keer dat op deze wijze een sociale outreach organiseren en het is bijzonder om dat met elkaar te kunnen en mogen doen!

Posted in Nieuws.